Fysisk aktivitet fem dagar i veckan

2018-01-10

Unga rör sig för lite. Det visar en ny studie från Centrum för idrottsforskning. Och förskolan spelar en viktig roll.
- Jag anser att fysisk aktivitet ska stå på schemat fem dagar i veckan, säger barnhälsocoachen Elin Blomqvist till Förskoleforum.se.

Folkhälsomyndighetens årliga rapport visar att varannan svensk är överviktig. Också bland barn ökar övervikten, cirka 20 procent av barnen i 10-årsåldern beräknas vara överviktiga i dag och 80 procent av de som är överviktiga som barn fortsätter att vara överviktiga eller feta i vuxen ålder.

Som bekant går mycket mat och stillastillande hand i hand med övervikt och nu visar en färsk studie från Centrum för idrottsforskning att barn bör ägna minst 60 minuter per dag åt pulshöjande aktiviteter. Men endast 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna rör sig så mycket.

- Då jag jobbar med barn och rörelse dagligen så är jag inte förvånad, men visst är det tråkigt att läsa om. Jag tror att både föräldrar och pedagoger ser att barn och unga inte rör på sig tillräckligt, säger Elin Blomqvist.

Som barnhälsocoach skulle hon gärna se en ökad medvetenhet i frågan och en större kunskap om rörelse även i lärarutbildningar.

- Jag tycker att det borde stå på schemat fem dagar i veckan. Försök få alla att delta, även samtliga pedagoger. Vi vuxna tänker ibland inte på vad vi sänder ut för signaler. Prova att sända ut entusiasm och glädje i form av musik, färg och roliga lekar. Det lockar de flesta barn till rörelse.

Elins pulshöjarfavoriter i förskolan
- Lyssna på barnen - vad vill de göra?
- Låt barnen bygga hinderbanor som ska genomföras på olika sätt, på tå, baklänges eller två och två.
- Låt pedagogerna tävla mot barnen i rörelse. Sätt upp en tavla med aktuella resultat, exempelvis så här mycket har Malin hoppat i dag, så här mycket har Sixten hoppat i dag.
- Inför rutiner! Låt barnen alltid springa två varv runt huset före lunch, alltid hoppa groda till samlingen. Snart har det blivit en pulshöjande och välgörande vana!
(Förskoleforum)

Kontakt

201512251451053172LpnMqsb9